Yaz Döneminde Hamilelik
Özellikle hamileliğinin ikinci yarısı yaz aylarına denk gelen anne adayları, gerekli önlemleri alırlarsa kavurucu sıcakların gazabından korunabilirler. Güneş yanığına karşı kesinlikle öğle saatlerinde güneşten korunun. Dışarıdaki işlerinizi sabah ya da akşam saatlerinde yapın. Bol su için, sebze ve meyve yiyin, tuzu azaltmayı unutmayın!
•Sıcakların artması özellikle gebeliklerinin ikinci yarısında olan anne adaylarını daha olumsuz etkilemektedir. Gebeliğin vücutta ortaya çıkardığı hormonal değişimler ve taşınmakta olan bebeğin verdiği ilave yük gebenin sıcağa karşı toleransını azaltır.
•Gebeliklerinin ikinci yarısı sıcak yaz aylarına denk gelen hamile kadınlar daha zor bir gebelik geçirirler. Ancak gerekli önlemleri alıp, bazı noktalara dikkat ederlerse; yaz aylarının hamilelikleri üzerinde yapacağı olumsuz etkilerden kendilerini koruyabilirler. Bu nedenle; sıcağın gebelik üzerine olan bu olumsuz etkilerini azaltmak için bazı önlemler alınmalıdır.
•Hamileler direkt güneş ışığından sakınılmalıdır; zira hamile kadınlar güneş yanığına karşı daha fazla eğilimlidir. Güneş ışığının dik geldiği 11.00-16.00 saatleri arasında direkt güneş ışığına maruz kalınmamalıdır.
•Sıcak günlerde dışarıda fazla fiziksel aktiviteden kaçınılmalıdır. Dışarıda yapılması gereken işler sabah saatlerinde veya akşam yapılmalıdır. Sebzelerin Temizliğine Dikkat!
•Sıcak havada dışarıda kalınan süre içerisinde bol sıvı alınmalıdır. Bu yüzden gebelerin yanlarında su taşımaları iyi olacaktır. Ancak çok aşırı su alınması da ‘su zehirlenmesi’ adını verdiğimiz bir duruma yol açacağından, çok aşırı miktarda su alınmamalıdır. Su zehirlenmesinde; aşırı su alımı sonucu vücutta bulunan elektrolitlerin konsantrasyonu düşmekte ve ciddi bir durum ortaya çıkmaktadır.
•Yaz aylarında hafif ve yağsız gıdalar alınmalıdır. Mevsim sebze ve meyveleri tüketilmelidir. Ancak yaz aylarında ortaya çıkan ishallerden korunmak için meyve ve sebze temizliğine daha fazla özen göstermelidir. Mikroplarla bulaşmış gıdaların alınması ile ortaya çıkacak barsak enfeksiyonları (gastroenterit) gebelerde su kaybına ve erken doğumun tetiklenmesine yol açabilirler. Güneşten Korunun!
•Halsizlik, yorgunluk ve baş dönmesi gibi belirtiler olduğunda hemen kapalı alana girilmeli, bol sıvı alınmalıdır. Dehidratasyonun (vücudun susuz kalması) ilk belirtileri; susuzluk hissi, dudakların ve ağzın kuruması, halsizlik ve kabızlıktır. Ayrıca bebek hareketleri de azalmaktadır. Böyle bir durumda serin bir yere geçilmeli, bol sıvı alınmalı ve dinlenmelidir.
•Yüksek koruma faktörlü güneş kremleri kullanılmalıdır; açık tenli kadınlar 30-40 SPF(güneş koruma faktörlü) kremleri tercih etmelidir. Gebelikte, cilde rengini veren melanin pigmenti çok yüksek oranda artmakta ve gebelerde “gebelik maskesi” oluşumuna yol açmaktadır. Güneş ışığına korunmasız maruz kalan gebelerde bu maske çok daha fazla belirgin olarak ortaya çıkmakta ve lekelenmeler artmaktadır. Hamile kadınlar, güneşin cildi karartıcı etkisinin, gebelikte çok daha fazla arttığını bilmelidirler.
•Cilt kuruması gebelikte sık görülür ve özellikle yaz aylarında artar; kurumayı engellemek için nemlendirici kullanılmadır. Yüzmek gebelikte önerilen bir spordur. Gebelerin havuza ve denize girmelerine engel bir durum yoktur. Çoğu gebenin merak ettiği ve tedirgin olduğu durum olan havuz ve deniz suyunun vajenden rahme girmesi; yersiz bir korkudur. Havuz ve deniz suyu, yüzerken veya havuzdayken vajene girmez. Yüzme, aynı zamanda çok iyi bir gevşeme sporudur. Ancak gebelerin suya dalması uygun değildir.
Tatile Çıkarken…
Gebeler rahatlıkla tatil programı yapabilirler; ancak sıcaklarda aşırı aktivitelerden sakınılmalı, mümkün olduğunca dinlenerek tatil programı yapılmalıdır. Deniz ve havuz tatili yapılmasında herhangi biri engel yoktur. Güneş yanıkları ve güneşe bağlı pigmentasyon (kararma) gebelerde daha büyük ölçüde olacağından; güneşten sakınılmalı ve yüksek koruma faktörlü güneş kremleri sürülmeden güneşe çıkılmamalıdır.
Gebelerin seyahat etmelerinde engel yoktur; ancak gebeliğin son aylarında seyahatten kaçınılmalıdır. Karayolu ile yapılan seyahatlerde en az 2 saatte bir mola verilerek dolaşılmalı, bacaklarda ödemin artması engellenmelidir; eğer mümkünse ayakların uzatılmasında fayda vardır. Uçak yolculuğu için; hava yolu şirketlerinin gebe olan kadınlardan “uçmaya sakıncası yoktur” raporu istediği bilinmelidir ve uçuş öncesi gebeler bu raporlarını doktorlarından almalıdırlar. Aksi takdirde havaalanında kötü bir sürprizle karşılaşabilirler!
Anahatar Kelimeler : yaz döneminde hamilelik,