Kürtajın Riskleri

7.04.2020 03:12:12 Kürtaj

Kürtaj basit cerrahi işlemler arasında sayılmasına rağmen bazı komplikasyon risklerini beraberinde taşır.

Bu işlemin uzman hekimlerce, tam donanımlı sağlık merkezlerinde uygulanması ile yaşanabilecek sıkıntılar ve riskler daha az görülecektir. Dolayısı rahatlıkla söylenilebilir ki, konusunda uzmanlaşmamış insanlar tarafından yapılan, yeterli teknik donanım olmayan yerlerde uygulanan kürtaj işlemleri riski arttıracaktır.

Kürtaj işlemlerinin riskleri nelerdir? Anesteziye bağlı riskler Lokal ya da genel anestezi altında yapılırken hastaların öncesinde aç olmaları riski düşürecektir. Hastanın yaşı, genel durumu, sistemik hastalıklarının varlığı gibi araştırmalar hasta anestezi almadan önce yapılmalıdır. İşlemin anestezi uzmanı tarafından uygulanması çok önemlidir. Kürtaj işlemlerinin muayenehane ya da poliklinik şartlarında değil, ameliyathane ortamında yapılmalıdır.

Rahim delinmesi

Kürtaj sırasında rahim duvarının delinmesi çoğunlukla kontrolsüz bir hareket yapılması sonrası oluşmaktadır. Sıklıkla bu delinmeler rahim ağzının genişletilmesi sırasında oluşmaktadır. Hekim işlem sırasında sakin ve dikkatli davranmak zorundadır. Çünkü gebelikte rahim daha yumuşaktır ve kolayca delinebilir. Rahimin delinmesi durumunda işleme son verilerek hasta takibe alınır. Kanama olmaması ya da komşu organların yaralanmaması durumunda çoğunlukla hiçbir cerrahi uygulanmadan hasta takip edilebilir. Kliniğimizde kürtaj işlemi ultrason altında yapıldığı için delinme gibi riskler çok daha düşük olmaktadır ve yaşanabilecek komplikasyonlar erkenden fark edilebilmektedir.

Parça kalması

Kürtaj sonrası en sık görülen komplikasyondur. Özellikle erken gebelik haftalarında uygulanan ve ölü bebek nedeniyle yapılan kürtajlar sonrası parça kalma riski daha yüksek olmaktadır. Parça kalması durumunda kanama devam eder, enfeksiyon riski artar. Kürtaj sırasında ultrason değerlendirmesi yapılması ile parça kalması riski kalmamaktadır.

Enfeksiyon

Kürtaj sonrası gelişen enfeksiyonlar yaklaşık bir hafta sonra gelişir. Özellikle kürtaj sonrası antibiyotik kullanmayan, yara iyileşmesi tamamlanmadan cinsel ilişkiye giren hastalarda enfeksiyon görülme ihtimali artar. Gelişen enfeksiyonlar rahim ve tüplerin yapışarak tıkanmasına yol açarak doğurganlığın kaybedilmesine neden olabilmektedir.

Rahim içi yapışıklıklar Kürtaj sırasında yapılan kazıma işleminin fazla uygulanması ile rahim içinde yapışıklıklar oluşabilmektedir. Bu yapışıklıklar adet kanamasında düzensizliklere, rahim içinde kan birikmesine, düşüklere ve kısırlığa neden olabilmektedir. Rahim içi yapışıklıkları oluşması durumunda histeroskopik cerrahi ile bu yapışıklıklar açılmalıdır.

Bu konuya DİKKAT edin!

Özellikle yasal sınır olan 10. haftayı geçen gebelikler güvenilir sağlık kuruluşlarında değil, merdiven altı muayenehanelerde sonlandırılmaktadır. Anestezi donanımı ve hekimleri olmadan, yeterli ekipman sağlanmadan yapılan kürtaj işlemlerinde komplikasyon riski çok daha yüksektir. Bu nedenle illegal müdahalelerden kaçınmalısınız.

Anahatar Kelimeler : kürtaj,kürtaj fiyatları,kürtaj işlemi,kürtaj işlemleri,ultrason,kürtaj sonrası,