Böbrek Taşı Kırma
Yaşamsal faaliyetlerimizin devamı için gerekli olan biyokimyasal işlemlerin sonunda oluşan atık maddelerin vücuttan atılma yerlerinden biri de böbreklerdir. Ayrıca vücut için gerekli bazı maddelerin seviyesinin ayarlanması da böbrekler tarafından yürütülür. Böbrek taşları idrarda çözülemeyen ve atılamayan kristallerin bir araya gelmesiyle oluşur. Normalde idrarda kristal ve taş oluşumunu engelleyecek bazı kimyasal maddeler vardır. Fakat bazı insanlarda bu engelleyici mekanizma tam olarak çalışamayabilir ve bu kişilerde tekrar edici idrar yolları taşları görülür. Taşların ölçüleri oldukça değişken olabilir ve böbrekten mesaneye doğru ilerleme eğilimindedirler. Taşın idrar akışını tıkaması ve hareket etmesi durumunda ağrı kanama ve enfeksiyon gelişebilir.
Böbrek taşı idrarın içindeki kalsiyum, oksalat ve bazen ürik asit gibi maddeler kristalleştiğinde oluşur. Bu mineraller ve tuzlar daha sonra bir araya gelebilen ve böbrek taşını oluşturan kristalleri meydana getirir.
Böbrek taşları genelde idrarın mesaneye(idrar torbası) giden bir boru olan üretere akmadan önce biriktiği böbreğin içinde oluşur. Küçük böbrek taşları vücuttan idrarın içinde atılabilir ve siz fark etmeden tamamen gidebilir. Fakat daha büyük taşlar idrarın akışını engelleyerek ve dayanılmaz bir ağrıya sebep olarak idrar torbası yönünde hareket ettiğinden idrar yolunu esnetir ve rahatsız eder. Nadiren, bir taş idrar yolundan geçebilmek için fazla büyük olur ve böbrekte kalır, fakat yine de tedavi gerektirir.
Neden bazı insanlarda böbrek taşı oluştuğu ama diğerlerinde oluşmadığı kesin olarak bilinmemektedir. Böbrek taşı hastalığı gençlerde ve orta yaşlı yetişkinlerde yaşlılardan daha fazla görülmektedir ve erkeklerde kadınlarda olduğundan daha yaygındır. Sıcak iklimlerde yaşayan insanlarda bazen böbrek taşı ihtimali daha fazla olabilir çünkü bu insanlardaki su kaybı biraz daha fazladır ve bu da idrarlarındaki minerallerin bir araya toplanmasına ve kristallerin oluşumunun kolaylaşmasına neden olur.
Medikal bir kanıt çok az sıvı tüketmenin bu idrardaki kimyasalların aşırı doygunluğunu şiddetlendirdiğini söylemektedir. Birçok üriner taşlar idrarda çözülmesi zor bir çeşit tuz olan kalsiyum oksalat kristallerinden oluşur. Bunlar gut hastalığıyla(damla hastalığı) ilgili bir kimyasal olan ürik asidi de içerebilir. İdrarınız kronik olarak bazı organizmalar tarafından mikrop almışsa, vücudunuzda özel bir birleşimden kaynaklanan böbrek taşı meydana gelebilir.
Bazı insanlarda sık sık taş oluşmaktadır. Bir böbrek taşı olan insanın 10 yıl ve üzerinde başka bir taş üretme ihtimali ilk yıl ve sonrasında %15’lik bir riskle birlikte %50’dir. Böbrek taşların çoğu kendiliğinden düşme eğilimindedir. Tüm idrar yolu taşlarının yaklaşık 80’i ilaç tedavisi ile düşer. Taşın düşmesini etkileyen en önemli faktör taşın büyüklüğüdür. 4 mm’nin altında taşın düşmesi beklenirken 6 mm’nin üzerindeki taşlar‘a müdahale gereklidir. Ayrıca taşların şekli ve idrar yolundaki yerleşimide düşmeyi etkileyen önemli faktörlerdir.
· Kendiliğinden yada ilaç yardımıyla taşın düşürülmesi
Anahatar Kelimeler : böbrek taşı kırma,