Mamografi Raporu
Radyoloji Uzmanı elde edilen görüntüleri incelerken bu görüntülerde çok çeşitli özellikleri dikkate alır: Meme dokusunda kitle görünümünün olup olmadığı, doku içinde kalsifikasyon (kireçlenme) alanları, meme dokusunun yoğunluğu ve yoğunluğun meme dokusu içindeki dağılımı, meme cildinin kalınlığı, koltukaltı lenf bezlerinin durumu yazılacak olan raporu belirleyen temel özelliklerdir. Meme kanseri düşündüren hiçbir bulgu saptanmadığında bu durum genellikle "normal mammografi bulguları" olarak rapor edilir.
Görüntülerde normaldışı bulguların varlığı durumunda Radyoloji Uzmanı yazdığı raporda genellikle yönlendirici önerilerde bulunur. Meme içinde kanser düşündüren bir görüntü varlığında bu durum raporda genellikle "ileri inceleme önerilir" şeklinde belirtilir. Kitle saptandığında bu kitlenin kist yapısında olup olmadığının belirlenmesi amacıyla "ultrasonografi incelemesi önerilir" ibaresi de mamografi raporlarında sıklıkla görülür.
Mamografinin normal olup olmadığının nihai kararını meme muayenesini yapmış ve kadının tıbbi ayrıntılarını bilen doktor verir.
Meme Ultrasonografisi
Günümüzde çoğu durumda mamografi ve meme ultrasonografisi beraberce yapılmaktadır. Bunun en önemli nedeni meme ultrasonografisinin meme dokusundaki kistik ve solid ("katı") oluşumları birbirinden net bir şekilde ayırabilme yetisidir.
Anahatar Kelimeler : mamografi,meme kanseri,