Kürtaj Nedir?
Genel anlamda kürtaj rahim içinden doku almayı ifade eder. Çok sık olarak rahim içindeki gebeliğin sonlandırılması amacıyla uygulanır. Bunun dışında tanı, biyopsi veya tedavi amacıyla da uygulanabilir. Bu durumda genelde bu işleme probe kürtaş denir. İstenmeyen gebeliklerin sonlandırılması amacıyla yapılan kürtaj yasalara göre son adet tarihinden itibaren 10 hafta ile sınırlıdır.
Buna yasal tahliye veya
kürtaj
denir. Yasalarla ilgili bu işlemi ülkemizde yalnızca kadın doğum uzmanlar yapmakla yetkilidir. Yapılan işlem doktor ve hasta arasında kesinlikle gizli kalmaktadır. Eğer anne adayının ciddi bir hastalığı varsa ve gebelik onun için ciddi bir risk oluşturuyorsa veya gebeliği için zararlı olan fakat kendisinin mutlaka kullanmak zorunda olduğu ilaçlar varsa hastaya terapotik (tedavi amaçlı kürtaj) uygulanır. Bu işlem için birden fazla doktorun onayı gerekli olduğu sağlık kurulu raporlarına ihtiyaç duyarız. Gebelik takibi sırasında bebekte ileri derecede bir sakatlık veya kalp atışının olmadığı tespit edildiği durumlarda terapotik kürtaj dediğimiz işlemi uygularız. İşleme başlamadan önce genel anlamda ultrasonla gebeliğin ve rahim dışındaki yerleşim bölümünü tespit ederiz. kürtaj sırasında genel veya lokal anestezi tercih edilir. Genel anestezi uygulanacaksa işlemden 4 saat önce hastanın birşey yiyip içmemesi gereklidir.
Hastanın ilk kürtaj deneyimi ise veya daha öncesinde sezeryanla doğum yapmışsa genel anesteziyle
kürtaj
işlemini öneririz. Ancak hastanın daha önceden birden fazla
kürtaj
deneyimi varsa veya normal doğum yapmışsa lokal anesteziyle de yapabiliriz. Lokal anestezide hastanın rahim ağzı bölgesine uyuşturucu ilaç uygulaması yapılır. Genel anestezide ise anestezi uzmanı tarafından hastanın kolundan damar yoluna uyuşturucu ilaç uygulaması yapılır. kürtaj işleminden önce mutlaka bir jinekolojik muayene ile rahim yapısı değerlendirilmelidir. Ortalama 5-15 dakida süren bir işlemdir. Lokal anesteziyle ortalama 15 dakika sonra, genel anesteziyle 30 dakika sonra hasta evine gönderilebilir. Antibiyotik, ağrı kesici, gerektiğinde kanama azaltıcı ilaçlar öneririz ve önerilerin dikkatli şekilde uygulanması gerekmektedir. İşlemden 1 hafta sonra hastayı kontrole çağırırız.
Anahatar Kelimeler : kürtaj,kürtaj fiyatları,kürtaj işlemi,kürtaj işlemleri,ultrason,kürtaj sonrası,