Anomali Taraması Nedir?

7.04.2020 01:51:25 Renkli Ultrason

Anomali taraması olarak da adlandırdığımız ve yine diğer adıyla Ayrıntılı ultrasonografi teşhis ve tanı uygulaması genellikle hamileliğin 18 ile 23.cü haftaları arasında uygulanan ve  anne karnındaki bebeğin organlarının detaylı olarak görüntülendiği önemli bir detaylı ultrason muayenesidir. Hamile olan hemen her kadın hiçbir sorunu olmayan sağlıklı bebekler dünyaya getirmek istemekte ve bu arzularında sonuna kadar haklıdırlar.  

Ekseriyetle  toplumda büyük, yani major anomalili bebek sahibi olma riski yüzde 3 ile 5 oranları civarında olmakla birlikte, anomali taraması sayesinde anomalisi olan bebeklerin erken teşhisi mümkündür. 


Detaylı  ultrason, yani anomali taramasının anne adaylarının hamilelikleri boyunca bebeklerine yapılması gereken  en önemli tetkik olduğunu teslim etmek gerekmektedir.  Herşeyden önce Anomali taraması yani ayrıntılı ultrason uygulamasında esas  amaç bebeğin gelişiminin ve organlarının sağlıklı olup olmadığını  üst düzeyde kontrol ve tetkik ederek, varsa bir anomali durumu erken teşhis ve tedavi etmektir. 

Takriben  30 dakika sürebilecek olan bu detaylı ultrason uygulamasının, mutlak surette tecrübeli uzman hekimler tarafından yapılması gerekmektedir. Anomali taramasında bebeğin tüm organları, yani el ve ayak parmakları, bacak ve kolları, kalp odacıkları, kapakçıkları, kalp duvarları, damar çıkış ve girişlerinin doğru olup olmadığı, bağırsakları, böbrekleri, midesi, mesanesi, karın duvarı, damak, kulak, beyin ve beyincik gelişimi, yüz kemikleri, dudak ve burun anatomisi, omurga sistemi dahil olmak üzere tüm organları ayrıntılı bir biçimde değerlendirilecek. Herhangi bir anomali veya hastalığının olup olmadığı analiz edilerek, ayrıntılı sonuç raporu düzenlenerek uzman hekimin değerlendirmesine sunulmaktadır. 

Doğacak bebeğin görünümünü fizyolojik olarak etkileyen ya da organ ve sistem işlevlerini bozan her türlü sakatlık ve bozukluk fetal anomalinin tanı kapsamına gireceği gibi, özellikle akraba evlilikleri, ileri yaş gebelikleri ve tek yumurta ikizlerinde fetal anomali görülme olasılığı yükselmektedir. Bu genetik faktörlerin dışında genellikle annenin hamilelik sürecindeki kullandığı ilaçlar ve bedenine aldığı röntgen ışınları, tekrar eden düşükler çok mühimdir. 

Bu sebeplerle anomali taraması, yani detaylı ultrason hemen her gebelikte anne adaylarının yaptırması gereken en önemli muayene ve tanıdır. 

Özel Kadın Sağlığı Merkezi hastanemiz 2001 kurulmuş olup hastanemizde kürtaj,doğum hizmeti ve renkli ultrason hizmetlerini vermekteyiz

Anahatar Kelimeler : anomali taraması,ayrıntılı ultrasonografi,ultrason,erken teşhis,detaylı ultrason,tedavi,röntgen,fetal anomali,kürtaj,doğum hizmeti,renkli ultrason,